• ВИЛА ДЪБОВЕЦ .

 • ТЕХНИКА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

   При управление на АТВ винаги спазвайте техниките за безопасност.

  екипировка

   Винаги се консултирайте с инструкторите относно особеностите на АТВ-то.

   Винаги управлявайте АТВ с необходимата екипировка - каска, очила, ръкавици, ботуши, подходящо облекло като панталон или гащеризон. Не управлявайте АТВ след употреба на алкохол, наркотични вещества или други опиати. Не управлявайте уморени.

   По възможност не управлявайте сам АТВ. Винаги носете със себе си мобилен телефон. Преди да тръгнете кажете на някого къде имате намерение да карата и кога ще се върнете.

   ЗАПОМНЕТЕ

   АТВ-тата са направени за офроуд каране. Карането по павирани, асфалтирани или бетонирани участици и пътища може да бъде изключително опасно поради спецификата на гумите и проблеми с управлението.

   Возете друг пътник, само ако машината е пригодена за двама, в повечето случаи АТВ-тата са пригодени само за един.

   Винаги проверявайте изправността на АТВ-то.

   Не се правете на добри родители и не преотстъпвайте АТВ на детето си, ако машината не е предназначена за съответната възраст или детето не умее да управлява АТВ.

   Винаги първо се запознайте с особеностите на АТВ-то - направете няколко тестови обиколки по равен, лек и познат терен за да опознаете АТВ.

   

  ОСНОВНИ ТЕХНИКИ

  8

   Завиване

  1. Премествате теглото на тялото си напред и се накланяте към страната на завиването.

  2. Завъртете кормилото докато поглеждате накъде правите завой.

  3. Ако АТВ-то Ви започне да се повдига по време на завиването, наклонете тялото си още по-вече към завоя и намалете скоростта.

   

   

   

   

  катерене

  Катерене по баир

  Катеренето по хълмове може да бъде опасно, ако не спазвате правилните указания и техники на каране. Може да загубите контрол на машината или да се преобърне.

  1. Преценете добре. Ако хълмът изгежда много стръмен за вашите възможности и АТВ, то най-вероятно е такъв.

  2. Започнете изкачването, като преминете на по-ниска предавка и ускорявате нагоре за да 

  поддържате инерцията.

  3. Преместете се напред на седалката и се наклонете напред, или се изправете, като тежестта на тялото Ви да премине напред.

  4. Ако не виждате какво има на билото или от другата страна на хълма, намалете докато имате добра видимост.

   

  спускане

  Спускане по баир

  Може да срещнете хълмове, които са много стръмни за спускане или изкачване в права линия. В този случай може да минете напречно или под ъгъл. Не опитвайте да минете напречно по скат с повърхности, които са изключително хлъзгави, неравни или ронливи.

  Когато карате по отвесен скат, бъдете сигурни, че:

  1. Двата Ви крака са здраво на стъпенките

  2. Наглонете горната част на тялото си нагоре към хълма или седнете в задната част на АТВ-то. Целта е тежестта на тялото Ви да се прехвърли към задните гуми.

   

   

   

  правилна стойкаЗа да карате безопасно, трябва да може да прецените терена пред Вас и да знаете възможностите на машината Ви. Най-добре е да минавате по съществуващи пътеки и да избягвате опасни терени, като стръмни склонове, блата, тресавища... Внимавайте за големи дупки, коловози, неравности, камънаци и други препатствия.

  Винаги карайте със скорост подходяща за терена, видимостта, условията за шифиране и Вашите способности.

  Бъдете особено внимателни, когато навлизате в непознат терен. Постоянно разглеждайте пътя пред Вас, за да изберете най-безопасния маршрут заобикаляйки препятствия и опасност.

  Бъдете особено внимателни когато управлявате във висока трева. Тя скрива неравностите по терена като дупки, камъни, пънове и други.

   

   

  Бъдете внимателни когато управлявате в:

  Кал и Вода

  АТВ-тата са предназначени да минават пред плитка вода. В зависимост от поставените гуми, може да не за презназначени за управление в кал.

  Сняг

  Карайте само по твърд сняг или подходящи пътеки. В дълбок сняг има опасност от затъване.

  Пясъчни дюни

  Избягвайте мокрия пясък

  Управление по шосета и магистрали

  Тъй като АТВ-тата са предназначени за офроуд каране, може да бъдат трудни за управление по павирани, асфалтови или бетонни настилки. Тъй като гумите са с голям грайфер, те са изключително неустойчиви върху твърди и равни настилки като асфалт или павета. Повечето АТВ са мощни и развиват голяма скорост, но са изключително неустойчиви на този тип настилка. Карането по шосе или неправилното му пресичането е водеща причина при инциденти с водачи на АТВ. 

  Ако трябва да пресечете шосе, спазвайте следните правила:

  1. Избетере място за пресичане от което имате добра видимост в двете посоки.

  2. Напълно спрете АТВ-то на банкета на шосето

  3. Огледайте се и на двете страни и остъпете ако има движещи се коли

  4. Карайте бавно напред, защото АТВ-то може да бъде трудно за управление върху тази настилка.

  5. Пресечете възможно най-бързо пътя.